Wednesday, June 8, 2011

Program ke perkampungan Orang Asli Tementung

Assalamualaikum...

4&5 Jun lepas adela join program ke perkampungan Orang Asli Tementung, Kuala Lipis Pahang..memang besttt...bukan senang nak join aktiviti2 gni...so, kalo ade peluang lagi nanti nak pegi lagi...:) Insyaallah akan ade lagi program pade masa akan datang...
betolak dalam kul 9.00 pagi gakla kumpul2kan peserta program dlm kul 1.00 sampaila kat sane..sampai2 sane je penduduk kg tgah masak2 tok mkn tengahari kitorang sempat tlg ckit2 jeee...tapi kari ayamnye memang sedap...ptg tu lepas tlg cat-cat surau, masak2 tok mkn mlm kitorang g mandi sg,,,,besttt wooooo...*alkisahnye sebab diistiharkan paip air besar bocor so air xdek..hehehe..tapi xpe..aiman xkesah...memang suka gubang2 ni...da lame xbuang tebiat begubang dlm sungai..kah3...lame jgkla berendam..kitorang paling awal berendam paling lambat besiap..aishhhh....
esoknye pagi2 kitorang wat aktiviti sukaneka...bukan tok budak2 je tok org2 dewasa pun ade...Alhamdulillah la..sambutan memang memuaskan..yela hamper byk tuhhh..kalo xnak i nak...hahaa.mcm2la permainan..cari gula dlm tepung boling padang gune buah kelapa, sumpit belon, tiup belon sampai pecah...mcm2 lagi la..tapi memang seronok...sporting2 semua...:)..kalau tgkkan keadaan rumah2 diorang memang rumah papanla adela sesetengah rumah batu..penduduk kat situ semuanye muslim...just diorang adela pelihara anjing untuk keselamatan....mula-mula sampai memang diorang agak malu-malu tapi bile kite mesra besembang gn diorang diorang ok..xsombong pun...
disebabkan masalah air masih berlarutan tengah2 hari panas terik mandi sungai...balik2 semua muka "sunburn'...xapolah...sesekali..hehe...dah buat postmortem begambar ape kitorang pun berangkatla balik dalam area kul 4 jugakla...xpueh lagi berendam sempat lagi menyinggah air terjun lupela namenye tapi memang airnye jernih memang cantikla...tengah2 hujan tu nak jugak men air terjun..sejuknye xtau nak ckp...sampai agak lewatla kul 1 pagi ..jalan jem giler kat Pahang...sakit-sakit badan dok dlm kete lame2..apelagi..esoknye mintala mc..heheee...dapat gak rehat sehari ikutkan xcukop sehari mau xnye sakit2 gler urat2 semua dok berendam dalam sungai je...apepun..memang besttt...love u all....
2 2 cumeyy..kih3..perasan gler...
peserta2 yg terdiri dari volunteer Muslim Aid, student praktikal, student ASDAF, dan kaum Muslimah TTDI
ni sempat bergambar sebelum bertolak..hehe

sampai2 je tolong2la masak..kari ayam ni sedap gilerrr..

sempat pict lagi tengah mengecat..haha

beposing kejap kat jambatan gantung..gayat gak rrrr

nila dewan tempat kaum muslimah tidur mlm tu..:)

ni antara anak-anak orang asli Tementung...chumel2...

kat cnila kitorang berendam berjam2..sejukk oooo...

beramah mesra dan besuai kenal gn penduduk time kuliah subuh...

tiup jgn xtioppp...kah3...

sape nak belon angkat tangan...hehe..smua dekat2 nak bodek belon...

antara permainan yg mencuit hati...sumpit belon...

ni biasela permainan yg mesti ade...:)

sempat menyinggah kat lata lemibik ni...apelagi..berendam rrrr...


4 comments:

  1. hehee....berendam kejap pun jdi da...:)

    ReplyDelete
  2. lyn > cam ne nak ajak...ko kan ngah praktikal..haha..byk je program nak join dialu2kan...:)

    ReplyDelete